Sidney Crosby

Pittsburghs offensiv har svårt med defensiva Ottawa

Pittsburgh har bara lyckats göra ett mål per match i serien mot Ottawa. Att Pittsburgh bara gör tre mål på tre matcher är inte likt dem och någonting gör Ottawa rätt. Penguins mål har gjorts av Sidney Crosby, Phil Kessel och Evgeni Malkin som inte är några dussinlirare direkt.

Pittsburgh nerstängda

Pittsburgh har väckt liv i en gammal trotjänare, nämligen Marc-Andre Fleury som spelar som i sina glansdagar. Men i senaste matchen släppte han in tre puckar på de sju inledande minuterna i match 3. Ottawas fjärde mål kom efter ca 13 minuter och då var det dags för coach Sullivan att plocka Fleury och låta förra årets succékeeper Matt Murray ta plats. Det hjälpte dock föga när målskyttet tryter och Ottawa kunde ta det lugnt och vila Erik Karlsson mer än vanligt. I en vanlig match ligger den gode Karlsson på ca 30-31 minuter istid men i det här matchen spelade han bara 22 minuter.

Ottawa spelar ett tajt spel

Guy Boucher har styrt upp ett defensivt spel, han har tidigare provat ett rätt statiskt 1-3-1, bland annat i Tampa Bay. När motståndarlaget kommer med puck så är Ottawas formation bra placerade och gör det svårt för Pittsburgh att komma in i anfallszon. Istället blir det puckdroppande ner i sarghörnet där den defensiva backen och Craig Anderson är beredda på att ta pucken innan Pittsburghs forwards hunnit fram. Det här är en av nycklarna till att Pittsburgh har så svårt att dels göra mål och dels att ens komma in i offensiv zon. Lite statistik för att visualisera: Crosby hade 20:42 minuters istid. Med det lyckades han skrapa ihop två skott på mål varav ett var i powerplay. Det säger något om hur svårt Penguins har att komma in i zon och avsluta på Anderson. Om inte Pittsburgh hittar ett sätt att etablera tryck i anfallszon blir de svårt att vända på den här serien, förutsatt att Ottawa håller sig från utvisningsbåset.