Ansvarsfullt Spelande

Spel på nätet ska vara kul och underhållande, och för att du ska få en så positiv spelupplevelse som möjligt är det viktigt att veta hur du spelar på ett sunt sätt.

Som en jämförelsesajt för betting på nätet vill Bettingsidor.org bidra till att skapa en trygg och säker spelmiljö för våra besökare. Vi stöttar ansvarsfullt spel och anser att spel på nätet ska ses som ett trevligt nöje och som en typ av underhållning.

De flesta som spelar monetära spel på nätet spelar med måtta. De har roligt när de lägger sitt spel och spelar bara för belopp de har råd med. Men för vissa blir det för mycket och spelandet blir istället något som skapar stress och oro. På den här sidan kan du läsa om hur vi arbetar för att uppmuntra till ansvarsfullt och säkert spel för att du som besöker sajten ska få en spännande och underhållande vistelse.

Har du koll?

Även om de flesta bettingsajter arbetar för att ta fram olika system för att upptäcka och motverka spelproblematik så är det alltid du själv som bär det yttersta ansvaret för ditt spelande. Det finns mycket du kan göra själv för att spela ansvarsfullt. Du kan till exempel:

 • Se till att du alltid spelar för underhållnings skull
 • Vara medveten om varningstecken när det kommer till spelproblem
 • Bestämma en budget för hur mycket du får spela för, och alltid hålla dig till den
 • Aldrig försöka vinna tillbaka en förlust
 • Använd någon av de olika gränser som finns
 • Räkna inte med en vinst
 • Förstå hur spel funkar – du har alltid oddsen emot dig

Varningstecken på att du spelar för mycket

Som nämnt ovan kan det vara bra att göra ett självtest, och det oavsett om du tycker dig uppleva någon problematik eller inte. Även om självtesterna inte kan ge dig ett hundraprocentigt svar så kan det vara skönt att få ett hum om hur det ligger till, och försäkra dig om att du fortfarande har en sund syn på spel.

Frågor du kan ställa dig om du funderar över dina spelvanor är:

 • Kan du hålla dig till din budget, eller spelar du för mer än du planerat?
 • Tonar du ner dina spelvanor, eller håller det hemligt för vänner och familj?
 • Har du behövt öka insatserna för att nå samma känsla av spänning?
 • Har ditt spelande någonsin orsakat oro eller stress?
 • Har ditt spelande orsakat dig eller din familj några ekonomiska problem?

Om du svarat ja på någon av frågorna kan det vara läge att ta reda på mer om spelproblem och göra ett självtest.

När du behöver söka hjälp

Det finns ett flertal organisationer där du som har spelproblem, eller du som är anhörig kan söka råd och hjälp. Spelberoende kan orsaka psykiska och ekonomiska problem både för den drabbade och deras anhöriga. Behöver du stöd i detta kan du vända dig till Spelberoendes Riksförbund, SlutaSpela.se eller Stödlinjen.se. Du kan också läsa mer på internationella sidor som BeGambleAware , GamCare, eller Gambling Therapy.

Ta kontrollen

Ansvarsfullt spel handlar om att du ser över dina vanor och kanske tar till olika hjälpmedel för att lättare ha kontroll och översikt över hur du spelar. Det finns många sätt att göra det på, och det är en bra sak att göra även om du inte befinner dig i riskzonen för spelproblematik.

Kolla din spelhistorik: hur mycket spelar du för egentligen, och hur ofta? Stämmer faktiska siffror överens med din egen uppfattning? På ditt spelkonto har du tillgång till information om omsättning, insättning och uttag, resultat och pågående spel.

Sätt en notifiering: du kan välja att sätta en tidsnotifiering som ger dig regelbundna påminnelser om hur länge du spelat och hur ditt saldo har förändrats.

Gör ett test: det finns flera olika verktyg för självbedömningstest. Du är alltid anonym när du gör testet, och det kan ge en fingervisning om huruvida du kan befinna dig i riskzonen för spelproblem.

Det finns också ett flertal olika gränser du kan sätta upp på spelkontot. Det handlar om att reglera spelandet på olika sätt, och med de olika metoderna kan du välja vad som passar dig bäst.

Insättningsgräns: reglera hur mycket du kan sätta in på spelkontot på en dag, vecka eller månad.

Omsättningsgräns: välj hur mycket du ska spela för. Gränsen reglerar ditt spelande oavsett hur mycket du sätter in eller vinner.

Förlustgräns: bestämmer hur mycket pengar du maximalt kan förlora under en period som du väljer.

Tidsgräns: välj hur länge du vill spela. Innan tiden är ute får du en påminnelse, därefter loggas du ut när gränsen är nådd.

Pausa eller spärra ditt konto: du kan alltid välja att pausa ditt konto under en viss tid. Spelkontot kommer då att vara låst under en period som du har valt. Du har också alltid möjlighet att spärra kontot helt, och det går då aldrig att öppna igen.

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna, uppdateringarna och fantastiska erbjudanden från ditt favoritcasino.