Betta på Trav

Att betta på trav är väldigt populärt bland oss svenskar. Det är framför allt den äldre generationen som har en fallenhet för trav i allmänhet och det är verkligen inte konstigt att det blivit populärt att betta på trav med tanke på de potentiella vinstsummorna man kan plocka ut varje vecka. Travsport beskrivs enklast som en hästkapplöpning med häst och kusk i sulky (tvåhjulig kärra) som tar sig runt en bana.

Man behöver inte vara någon expert för att betta på trav, då det är relativt vanligt att folk som vanligtvis inte är speciellt insatta i betting och odds brukar lägga en slant på travet. Att betta på trav kan vara ett väldigt trevligt sätt att socialisera på om man väljer att besöka en travbana för att spela, men man kan så klart även välja att spela från hemmets lugna vrå.

Dagens Dubbel, V75, V65 och liknande systemspel har under en lång tid varit oerhört populärt att spela på bland den svenska befolkningen och enda sen internet gjorde sitt intåg har trav betting bara expanderat och blivit allt mer populärt. ATG hade under en väldigt lång tid monopol på trav betting i Sverige och var länge det självklara valet för svenskarna när det kom till att betta på trav, men det har förändrats med tiden. V75 är alltjämt det mest populära att spela på, men det har dykt upp väldigt gedigna alternativ på senare tid.

Monopolet upphävdes som bekant när den svenska spellicensen infördes 1 januari 2019 och sen dess får alla spelbolag med svensk licens för sport även erbjuda trav i sitt betting sortiment. Det betyder att vi har flera aktörer som fritt kan utmana ATG med sin egen oddssättning. Den mest framstående av alla är Legolasbet. som förutom trav även har casino och sport i utbudet för sina spelare, men de gjorde det ganska klart från början att det är trav de framförallt vill erbjuda sina spelare. De har kommit att bli en seriös utmanare om de svenska travspelarna.

De har även uppfunnit sina egna spelformer med namnet pick istället för V som ATG använder sig av. Grundaren till spelbolaget är Rune Andersson som även har en verksamhet för hästuppfödning på Mellby Gård där de mest framstående hästarna som har tävlat i svensk travsport heter Mellby Viking och Mellby Free. Legolasbet är ett spännande spelföretag som är här för att stanna.

Spela på hästar online

Trav betting online har som sagt blivit väldigt omtyckt bland alla travälskare inte bara i Sverige, men också över hela övriga världen. Idag är vi svenskar inte låsta till att spela hos ATG, utan vi kan välja och vraka bland andra svenska spelbolag som erbjuder oss att spela på hästar. När du väljer att betta på trav hos en online bettingsajt kan du ta del av en massa sköna bonusar, diverse kampanjer och inte minst mer fördelaktiga odds än vad du får hos ditt lokala spelombud.

Du kan givetvis spela på samma tävlingar och evenemang hos spelbolagen på nätet som du kan hos ATG, den enda egentliga skillnaden är att du allt som oftast får bättre odds när du bettar online.

Här nedanför kan du se vilka Sveriges största travbanor och travtävlingar är. Det är dessa tävlingar som flest människor väljer att spela på när de bettar på trav.

Kända travbanor och tävlingar i Sverige

I Sverige finns det 33 travbanor där travtävlingar utförs. Dessa är lokaliserade runt om i hela landet från Boden i norr till Malmö i söder, så chanserna är goda att det finns en travbana nära dig. De mest kända travbanorna och vilka tävlingar som körs på dessa kan du se här nedanför.

Solvalla

Solvalla är Sveriges nationalarena för travsport och är belägen i Bällsta i Stockholms län. Det är även Nordens största travbana sett till publikkapacitet med plats för cirka 40 000 åskådare.

Elitloppet, vilket är ett av Sveriges och världens största travlopp körs här sista söndagen i maj varje år.

Åbytravet

Åbytravet ligger i Mölndal, strax söder om Göteborg och är Sveriges näst största travbana. Här hålls det ungefär 60 tävlingar varje år och de största är Olympiatravet, Svenskt Mästerskap, Åby Stora Pris och de två pokalloppen Kungapokalen och Drottningpokalen.

Jägersro

Jägersro trav & galopp ligger i Malmö och är, förutom en av de största travanläggningarna i landet, också Sveriges äldsta tävlingsbana för hästsport. Banan grundades år 1907 och det anordnas ungefär 100 tävlingsdagar för hästsport här varje år. Hugo Åbergs Memorial är den största travtävlingen publikmässigt. Svenskt Travderby och Svenskt Derby är två andra stora tävlingar som hålls här.

Bergsåker

Ligger utanför Sundsvall och är Sveriges fjärde största travbana och huserar lite mer än 60 tävlingar årligen. Sundsvall Open Trot är fjärde största internationella tävlingen i som hålls i Sverige varje år och är den största tävlingen på banan.

Vilka bettingsidor erbjuder trav odds?

Trav odds går att hitta hos väldigt många bettingsidor i dagsläget, även om vissa är bättre än andra. Legolasbet är en av de bettingsidor som valt att fokusera mycket på just trav odds. De har i dagsläget ingen specifik bonus för trav, men om du öppnar ett konto kan du välja mellan tre olika sportbonusar. Är det trav du är ute efter kan du se framemot ett bra spelutbud oftast med högre odds än ATG. Detta är inte alltför vanligt förekommande bland dagens bettingsidor, men vi hoppas så klart att fler tar efter Legolasbet på den fronten.

Några andra spelsajter som sticker ut bland mängden är Bet365 och Unibet, som även de erbjuder gedigna spelmarknader och fina odds på trav. För att hitta fler odds sajter som erbjuder spel på trav odds är du välkommen att ta en titt bland våra över 50+ recensioner på spelbolag som vi har här på vår hemsida.

Hur bettar man på trav?

Steg ett om du är nybörjare inom travbetting är att ta till sig råd från erfarna spelare på trav och spela med mindre medel. Du kan få massor av användbar bettingkunskap av spelare som har varit aktiva ett tag eftersom att de lägger ner stor tid på att analysera loppen. Så ta alltid till dig av deras kunskap. Du kan såklart själv börja lägga ner tid på att analysera kuskar och hästar för att skaffa dig bättre kunskap. Men tänk på att det kan vara svårt att vinna på trav i början, så spela inte med alltför höga insatser.

Spela på hästar långsiktigt

I trav gäller det att ha tålamod och planera sina bet. Det kan dröja ett långt tag innan du kammar hem storvinsten som alla spelare vill åt. För vissa spelare tar det flera år. Så förbered dig på att det kommer att dröja innan de stora vinsterna ramlar in. Så spela alltid ansvarsfullt och inte för mer än du har råd med när du bettar. Ett hett tips är att hitta de hästar med höga odds du tippar kommer att skrälla i loppen. Gå aldrig på favoriterna eftersom att oddsen är lägre. Det är alltid mer spelvärde på skrällarna och när den första vinsten kommer är det en otrolig lättnad.

Även om det kan verka hopplöst när du ser att hästen du har spelat på underpresterar och inte ens går i mål eftersom att den galopperar, så är tålamodet din bästa vän för att lyckas om man vill ha den där storvinsten.

Gör din egen research för att hitta skrällarna på trav betting

För att enklast få den översikt som är nödvändig när du ska hitta de hästar som ger mest spelvärde är lopparkivet på ATG.se den bästa källan du kan använda dig av. När du går igenom tidigare lopp kan du se exakt hur de olika hästarna presterade. Oerhört användbart när du vill få reda på hästarnas nuvarande form. När du har tagit reda på statistiken om hur hästarna har sprungit i tidigare lopp kollar du oddsen och gör din bedömning efter det. I början kan det verka ganska svårt, men som allt annat så kommer man in i det desto mer man analyserar tidigare lopp.

Ett annat bra tips är sidan travfakta.se som är en statistiksida. På den här sidan hittar du all nödvändig statistik som kan hjälpa dig ytterligare i din betting. Du hittar information om lopp som har körts tio år tillbaka i tiden, du får reda på startlistor med statistik på alla starter hästarna har gjort och unik hästinfo. Statistiken denna sida erhåller är användbar till allt du kan spela på inom trav. Nackdelen är att det är en månadskostnad för att ta del av statistiken på sidan.

Ett annat sätt att skaffa sig kunskap är att börja kolla på trav. Du kommer att lära dig massor om hästarna och hur de beter sig i vissa situationer. Du kanske upptäcker att en häst i princip alltid är stark i starterna men faller sedan bort på upploppet, såklart finns det massor av olika situationer att analysera. Förutom att kolla på sporten är det alltid bra att uppdatera sig med att läsa travnyheter och åka till travbanor. Kunskap och tålamod är det viktigaste när du bettar på trav.

Spelformer hos ATG

Hos ATG finns de absolut mest populära spelformerna när det kommer till trav. Alla har vi någon gång hört talas om V64, V65, V75 eller V86 som alltså är det som är mest populärt att spela på bland oss svenskar. V75 är det överlägset mest populära att spela på och går ut på att tippa rätt vinnare i sju olika lopp och körs normalt sett på lördagar. De andra ”V-spelformerna” går ut på ungefär samma sätt, med skillnaden att de går på olika dagar och innehåller spel på olika antal lopp.

Dagens Dubbel är också det ett populärt spel, och är som namnet påtyder ett spel där man dagligen kan spela på diverse lopp och går ut på att pricka in rätt vinnare på de två sista loppen.

Harry Boy är ett hjälpmedel som väldigt många som spelar på trav uppskattar. Harry Boy är perfekt för nybörjare och/eller spelare som snabbt vill lägga ett spel. Detta är baserat på andra spelares statistik över vilka hästar som de spelat på och den statistiken används sedan till en utvald kupong på en viss summa som man kan spela med.

Spelformer hos andra spelbolag

För den som vill spela på trav på annat håll hos någon av de spelbolag som erbjuder exempelvis insättningsbonusar går även det utmärkt. Skillnaden är, förutom att du kan spela med bonusar, att det oftast inte erbjuds spel på system på samma sätt som det gör hos ATG.

Unibet och Legolasbet är bra alternativ för den som vill spela hos sajter som både erbjuder sportbonusar och bra trav odds. Där kan du allt som oftast hitta fördelaktiga odds på de allra flesta travtävlingarna men på annorlunda spelformer. Exempel på vilka spelformer som finns utöver ATG:s hittar du här nedanför:

  • Vinnare – Vilken häst som vinner travloppet.
  • Placering – Spela på vilken plats en viss häst slutar på, till exempel 1-3.
  • Prestation – Om en viss häst kvalificerar sig till final i en tävling eller ej.
  • Segermarginal – Hur mycket marginal vinnarhästen vinner med. Exempel: x antal längder, hals eller huvud.
  • Vinnarens startnummer – Spela på vilket startnummer vinnarhästen har. Exempelvis över/under 4.5.
  • Head to head – Spela på vilken av två hästar som först går i mål i ett lopp.

Precis som med all annan betting gäller det att tillskansa sig så mycket information det bara går innan man bettar på trav. Det handlar om allt ifrån att ta reda på vilken travbana där loppet går, hur det har gått i tidigare lopp till hur bra hästen presterar med eller utan skor.

Det går så klart att vinna på trav även utan att ha någon stenkoll på vad man gör och exemplen på dessa är många runt om i vårt avlånga land. Med tanke på de inte sällan skyhöga vinstsummorna som finns på trav är det många som lockas till att betta på trav lite på måfå och hoppas på att turen är på deras sida. Så det är absolut möjligt att vinna utan några vidare förkunskaper och eftersom det inte behöver vara speciellt dyrt att spela på trav är det många som gör just detta.

De mest förekommande travtermerna

För att lättare hänga med när man bettar på trav kan det vara användbart att känna till de mest förekommande termerna inom sporten. Det gäller både när du hänger på travbanan och följer sändningarna hemma framför din tv.

Hästens utrustning

Om allt ska fungera optimalt för hästen under loppet så gäller det att utrustningen är på topp. Ord du kommer höra som används om hästens utrustning är norskt huvudlag som från början av loppet är ett öppet huvudlag där kusken bestämmer huruvida det ska vara halvöppet eller stängt på hästen. Det gäller för kusken att justera det rätt så att hästen inte tröttnar under loppet. Jänkarvagn är en annan sorts sulky som enligt vissa har varit revolutionerande för sporten där vissa hävdar motsatsen. Den ska göra det lättare för hästen att dra vagnen. Andra ord du kommer att stöta på är blinkers, käkrem och rycktussar.

Två olika startmetoder

Autostart och voltstart heter de två olika sätten loppen startar på. I voltstart så startar som mest 15 hästar i loppet. Loppet startar genom att hästarna springer runt i cirklar på banan med en nedräkning som startar igång loppet. Vid voltstart har den hästen som startar i spår 1 störst chans att vinna enligt statistiken. 23% av vinsterna i loppen går till den hästen som startar i spår 1.

När loppet startar med en autostart är det bakom en bil med totalt 15 hästar uppdelade på två rader med åtta hästar i en rad och fyra i den andra. Hästen har en form av staket så att hästarna inte ska kunna tjuvstarta. Spår 5 i en autostart är enligt statistiken den mest fördelaktiga då 13% av vinsterna går till den hästen enligt statistiken.

Loppets olika positioner

Den hästen som är i ledning av loppet har spetsen, hästen på plats 2 innehar vinnarhålet och hästen som hamnar i första spåret utvändigt utanför ledaren kallas dödens. När hästarna hamnar i dödens position är det en svår position att vinna i, om en häst ska vinna här måste den vara stark. En annan position som är desto bättre är andra par, det är positionen bakom dödens. När du kan dessa termer är det lite roligare att betta eftersom att du lättare hänger med vad kommentarorerna säger.

För att lära dig ännu fler termer och lättare hänga med när du besöker travbanor är att läsa nyheter om trav och följa trav via din tv.

Hur fungerar trav odds?

Att förstå hur trav odds fungerar är vitalt när du tänkt spela på hästar. När det kommer till trav odds och trav betting är det två olika sorters odds man kan spela på, nämligen flytande eller fasta odds.

Flytande odds är sådana som ändras i takt med att folk lämnar in sina spelkuponger inför ett lopp. Detta innebär att om majoriteten av folket bettar på en viss häst sjunker oddset markant på denna häst att vinna. Detta gör det i sin tur svårare för spelaren att hitta hästar med bra spelvärde. Flytande odds använder sig bland annat ATG utav.

Fasta odds är den vanligaste typen av odds och innebär att du spelar på ett satt odds innan ett lopp exempelvis. ”What you see is what you get” så att säga. Fasta odds använder sig exempelvis Unibet av.

Hur högt oddset är när du tänkt betta på en häst är givetvis avgörande. Hittar du en häst som har odds 5.00 att vinna och du spelar 100 kronor på den är den potentiella vinsten 500 kronor. Är det då flytande odds och många väljer att spela på just den hästen kanske oddset helt plötsligt är nere på 2.00 och då är det kanske inte värt att spela på den hästen längre.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna, uppdateringarna och fantastiska erbjudanden från ditt favoritcasino.