Bettingskola

Vår Bettingskola är för dig som inte känner dig riktigt haj på det här med betting, odds, roulette strategi och andra spel över nätet. Det kanske är första gången du har tänkt testa att spela på sport och det kan då vara skönt att få lite tips och vägledning på hur du kan gå tillväga. I denna bettingskola kommer vi att gå igenom grunderna för att bli en framgångsrik spelare och vad man bör tänka på. Eftersom det finns så många olika spelbolag idag kan det vara svårt att hitta rätt och veta vad man ska välja. Efter att du har gått igenom vår bettingskola kommer du förhoppningsvis att vara redo att ge dig ut på ditt speläventyr.

bettingskola

En del av betting handlar givetvis om tur så det är kanske inte så bra att tro man ska bli förmögen på det, men det kan helt klart ge dig lite extra klirr i kassan varje månad. För att bli en duktig spelare krävs det att man är väldigt påläst och att man gör sin research väldigt noga. Ett tips är såklart att betta på något som man finner intressant och har vissa förkunskaper om. Du kanske spelade tennis under din uppväxt och fortfarande är intresserad av sporten och då kan det ju vara extra roligt att oddsa på just tennis. Då kanske du också har mycket kunskap inom det området och det är absolut något som kan vara till din hjälp när du spelar.

Häng med på resan i här vår bettingskola så garanterar vi att du kommer få mer kött på benen!

Bettingskola – Hur kommer man igång?

Först och främst måste du ha en startkassa som du har tjänat ihop själv. Något man aldrig, under några som helst omständigheter bör göra, är att låna pengar att spela med. Använd dig alltid av dina egna pengar och framförallt pengar som du har råd att förlora. När du har tjänat/sparat ihop till en startkassa kan du sedan börja kika över de olika bettingsidor som vi jämför här på vår sajt att spela hos. Välj en som är tilltalande och som erbjuder en bra första insättningsbonus eller välkomstpaket för att försäkra dig om att du får den bästa starten på ditt bettande!

 

Några ord som du bör känna till innan du börjar spela

  • Oddsproportionen mellan vinst och insats. Satsar du 100 kronor på ett odds som är 2.25 ligger den potentiella vinsten på 225 kronor.
  • Bonus – något spelbolag erbjuder, oftast till nya spelare, för att locka till sig nya kunder. Vill du läsa mer om betting bonus kan du göra det här.
  • Över/Under spel här ska du spela på hur många mål det blir i till exempel en fotbollsmatch. Tror du att det blir fler än 2.5 mål i matchen då spelar du på över och tvärtom ifall du tror att det kommer bli mindre än 2.5 mål.
  • Live odds – här spelar du under tidens gång på till exempel en hockeymatch. Ser ett lag ut att ha mycket press och du tror att det laget kommer göra mål. Ja då kan du spela på det.
  • 1-x-2 – en av de vanligaste spelformerna. 1 står för hemmalaget, x står för oavgjort och 2 står för bortalaget. Du kan välja precis på vilket av de tre olika alternativen du vill spela på.
  • Handikappdet finns lite olika sätt kring spelande med handikapp. Du kan spela på att ett lag börjar i ledning med till exempel 1.5 mål eller att ett lag börjar i underläge med 1.5 mål. Det finns även möjlighet att spela på hur många mål ett lag kommer att vinna med. Även denna spelformen är vanlig i dagens spel och du kommer med all säkerhet att stöta på den när du väl börjat.
  • Moneyline – påminner om det klassiska 1-x-2 systemet fast man har tagit bort krysset. Du spelar alltså på vilket lag som kommer vinna matchen och du får pengarna tillbaka vid oavgjort. Ofta är oddsen lite lägre på denna speltypen men chanserna att du vinner blir högre.
  • Långtidsspel – i denna typen av spel satsar du till exempel på vilket lag som kommer vinna allsvenskan i fotboll kommande säsong. Eller vilken spelare som kommer göra flest poäng i fotbolls-VM i Ryssland exempelvis.

Budget och bokföring

Att hålla kolla på sitt spelande är väldigt viktigt så man hela tiden har koll på sina vinster/förluster. De flesta spelbolag har en historik där du enkelt kan kolla igenom dina spel och se hur de gått och hur mycket pengar du spelat för. Se till att alltid ha en budget som du har råd att förlora och spela aldrig för mer än budgeten. Att du bokför själv och inte enbart förlitar dig på spelbolagets historik är också en viktig del. En rolig grej man kan göra är att föra en speldagbok. Du får du en bra överblick över ditt spelande och kan lättare få kontroll. En speldagbok är också något man kan lära sig mycket utav. Du kan snabbt se hur det gick senast du spelade på just den sporten/laget/spelaren. Och göra en ny bedömning innan du spelar på samma lag exempelvis. Viktigt är att ditt spelande aldrig blir till en livsstil utan stannar som en rolig hobby, så att du bibehåller en sund relation till ditt spelande.

Det utan tvekan viktigaste att tänka på när det kommer till spel på matcher är din bankrullehantering. Vill du bli en vinnare i det långa loppet så gäller det att ta hand om din spelkassa på ett ansvarsfullt sätt. Visst kan det vara kul att klicka sig in på en odds sida för att lägga ett spel på kvällens stormatch, men det är inte på dessa spel du blir en vinnare i längden. Vill du bli spelaren som kan visa upp gröna siffror över en längre period så behöver du en klar strategi för ditt spelande. Inga ogenomtänkta spel och inga skyhöga insatser som du inte har råd att täcka upp för.

Units är ett system som flera experter använder sig av. Det är ett sätt att mäta hur mycket utav spelkassan som man har råd att satsa i förhållande till risken som spelet innebär. I grund och botten så handlar det om att spel med låg risk kan spelas med en högre insats (unit) än vad högriskspel kan göras. Om 1000 kronor är din spelkassa från början så kan det vara sunt att sätta 50 kronor som maxbet, alltså 10/10 units. Det låter väldigt snålt kan ni säkert tycka, men är du skicklig och håller dig till modellen med units så kommer du snart sitta på en betydligt större kassa, vilket i sin tur leder till större insatser med tiden.

Beräkna spelvärde

Hand i hand med unit-systemet går termen spelvärde – Ett sätt att bestämma hur stort värde ditt tänkta spel har och om det ens är värt att spela. 100% är ”break-even” i detta fall, då spelvärdet är 100% är du och spelbolaget på samma spår och det finns således inget vidare värde i att spela det tänkta spelet, det samma gäller för allt under 100%. Skulle du komma fram till att värdet är mer än 100% så blir det genast mer intressant. Ett spel med ett spelvärde på 107% erbjuder exempelvis ett värde som är klart värd risken som du tar när du lägger ditt spel. Hur du räknar ut spelvärde hittar du här nedanför:

Förslag: 

Liverpool möter Manchester United hemma på Anfield och oddsen är enligt följande:

Liverpool – 2.10

Oavgjort – 3.30

Manchester United – 2.55

Du går i tankarna att spela hemmaseger till 2.10 men vill veta om det är värt risken. Liverpool är i god form och saknar inga spelare till matchen medans gästerna inte spelat särskilt bra den senaste tiden. Med dina tankar och all insamlad fakta bedömmer du Liverpools segerchans till 55%. Oddset 2.10 kan lätt omvandlas till procentuell chans genom att ta 100/2.10 vilket ger oss 48%. Med andra ord anser du att Liverpool har större chans att vinna matchen än vad oddset ger sken av. Spelvärde finns!

I vår blogg kan du gå in och hitta inspiration för olika matcher som är värda att spela på.

Liveodds och olika spelmarknader

Liveodds har blivit en allt större del av alla odds spelares vardag. Fördelen som man kan skaffa sig gentemot spelbolagen genom att beskåda matchen och lägga sitt spel när spelet väl är igång kan vara ovärdelig. Bara genom att beskåda startelvorna och statistik ifrån föregående matcher kan det vara svårt att besluta om det finns spelvärde eller ej och därför kan livespel vara den rätta vägen att gå.

För er som lagt ett spel innan matchstart så kan liveodds vara ett smart sätt att täcka upp eventuella förluster om du känner att matchen är på väg åt fel håll. Håller spelet på att gå förlorat så finns där kanske en möjlighet att täcka upp eller i alla fall minska förlusten genom att spela på motsatta utfallet mot vad du gjorde innan matchstart. Föreställ dig att du spelat 100 kronor på över 2.5 mål i en match till oddset 2.00. När matchen når 35 minuter spelade och ställningen fortfarande är 0-0 så kan det vara läge att täcka upp en eventuell förlust. Liveoddset på under 2.5 mål i matchen ligger på 1.60. Skulle du lägga 100 kronor på underspelet här så skulle du minska din potentiella förlust till max 40 kronor, istället för 100 kronor som fallet varit om du inte lagt livespelet.

Spelbörs och Exchange

Efterlyser du mer frihet i ditt spelande så kan spelbörs, eller exchange som det också kallas, vara helt rätt för dig. Ett spelbolag som till exempel Betfair har gjort sig kända som den största aktören inom spelbörs. I korta drag handlar det om att du köper och säljer odds till andra spelare. Tror du att ditt favoritlag vinner matchen så spelar du på det, tror du att dem får det tufft så ”bokar” du dem vilket innebär att du vinner om laget förlorar eller spelar oavgjort. Oddsen väljer du själv, så länge där finns någon som är villig att matcha ditt odds det vill säga.

Lär dig mer genom att kolla in videon nedan!

Kunskap och känsla

Din kunskap är väldigt viktig för att bli en vinnande spelare. Följer du ett lag i exempelvis SHL och har generella kunskaper om de andra lagen i serien kan detta vara en bra utgångspunkt att sikta in sig på. Det kan vara så att de två bästa spelarna i ditt favoritlag är skadade och de möter ett formstarkt lag. Då kanske din känsla säger dig att du ska spela på motståndarlaget. När du känner dig bekväm med detta kan du givetvis ta dig an andra spel. Bara de grundläggande kunskaperna och intresset finns där, i övrigt får du följa tipsen här i vår bettingskola helt enkelt. Det är dumt att spela på en sport eller ett lag du inte har någon koll på bara för att oddsen ser fördelaktiga ut. Då handlar det bara om tur och ingen känsla eller finess. Att vara påläst är ett måste om man vill bli framgångsrik och ha en god spelupplevelse i det långa loppet. Det finns tillfälligheter, tur och otur, men det är det som får en att känna spänning. Det är det som är charmen med spelandet, att man aldrig vet med 100 procents säkerhet vilket lag som kommer vinna. Men man kan ge sig själv så stor chans som möjligt att vinna genom att göra sin efterforskning korrekt.

Ingen kan såklart se in framtiden och det är omöjligt för en spelare att veta hur en match kommer att sluta. Men man kan ändå ha en magkänsla grundat på sina kunskaper och har man en god känsla har man förmodligen det av en skälig anledning.

Tips

Oddsen kommer alltid skilja sig från bolag till bolag och därför kan det vara fördelaktigt att ha spelkonton hos flera olika spelbolag. Eftersom de flesta har något som kallas insättningsbonus, en bettingbonus du får vid din första insättning, är det ett bra sätt att få mer pengar att spela för.

Spela inte alltid på ditt favoritlag bara för att de ligger dig varmt om hjärtat. Använd istället de kunskaper du har om laget och försök att se mötet från en opartisk vinkel och lägg sedan ditt spel ut efter det. Idag finns det ett dussintal sidor som hjälper dig med att hitta de bästa spel tipsen med de högsta oddsen. Kika runt på nätet för att hitta dina favoritexperter som du anser sitter inne med den viktigaste och tyngsta kunskapen.

Spela inte på för många matcher i samma spel då det ökar risken att förlora. Det absolut bästa är att spela på singlar då det ökar chansen till vinst i längden.

Håll koll på ditt spelande och skulle du känna att det blir för mycket så ta en paus, samla krafterna och kom tillbaka starkare.

Spela för att du tycker det är kul och inte för att du har ett ”sug”. Det är då varningsklockorna börja ringa och du bör fundera på att dra ner på spelandet.

Casino på nätet

Det är inte enbart odds och sport som går att ägna sig åt på nätet. Flertalet utav spelbolagen erbjuder idag en mix av odds, poker, bingo och casino. Allt för att göra det så enkelt som möjligt för sig som spelare, för vem orkar med att hoppa mellan olika spel bolag beroende på vad du spela. Casino på nätet slog igenom med buller och brak för ett par år sedan och idag spelar otaliga människor dagligen på några utav alla hundratals spel som erbjuds. Svenska casinosajter finns det många av och hos CasinoExpert.se går man igenom allt du behöver veta för att sätta igång med ditt spelande som till exempel bonusar och olika typer av casino spel. Vill du läsa om freespins, som är den populäraste bonusen inom casinovärlden så klickar du här!

Ansvarsfullt spelande

Ansvarsfullt spelande innebär att du alltid spelar för pengar du har råd att riskera och att du spelar med måtta. Om du skulle känna att det istället blivit till ett beroende är det bäst att du håller dig borta från spel tills du känner dig redo att börja igen. Om du ständigt går runt och tänker på odds, spel och så vidare är det också dags att se över sitt spelande. Det allra viktigaste är att du har kul när du spelar och försök aldrig att vinna tillbaka pengar du förlorat. Det är lätt att det blir en ond cirkel som för vissa kan vara svår att ta sig ur.

Med detta sagt hoppas vi att du funnit vår bettingskola hjälpsam och vi önskar dig all lycka till med ditt spelande!