Bettingskola

Vår Bettingskola är för dig som inte känner dig riktigt haj på det här med betting, odds, roulette strategi och andra spel över nätet. Det kanske är första gången du har tänkt testa att spela på sport och det kan då vara skönt att få lite tips och vägledning på hur du kan gå tillväga. I denna bettingskola kommer vi att gå igenom grunderna för att bli en framgångsrik spelare och vad man bör tänka på. Eftersom det finns så många olika spelbolag idag kan det vara svårt att hitta rätt och veta vad man ska välja. Efter att du har gått igenom vår bettingskola kommer du förhoppningsvis att vara redo att ge dig ut på ditt speläventyr.

bettingskola

I betting kan du komma en bit på vägen med tur, men om du vill bli bättre så är det ett hett tips att du tar till sig kunskap i ämnet och åtminstone lär sig grunderna i bettingterminologin. Med våran spelskola går vi genom grunderna för att förbereda dig på bästa sätt innan du lägger dina första bet. För att bli en duktig spelare krävs det att man är väldigt påläst och att man gör sin research väldigt noga. Ett tips är såklart att betta på något som man finner intressant och har vissa förkunskaper om. Du kanske spelade tennis under din uppväxt och fortfarande är intresserad av sporten och då kan det ju vara extra roligt att oddsa på just tennis.

Då kanske du också har mycket kunskap inom det området och det är absolut något som kan vara till din hjälp när du spelar. Vi hoppas att genom att läsa våran spelskola att det ska leda till fler och högre vinster för dig när du spelar. Även om du anser dig vara en erfaren bettare kan det vara värt att gå igenom våran spelskola för att se om det är något du har missat inom grunderna med betting.

Häng med på resan i här vår bettingskola så garanterar vi att du kommer få mer kött på benen!

Bettingskola – Hur kommer man igång?

Det roliga med betting är att när du känner för det kan gå in på ett spelbolag och lägga dina spel oavsett om det är under match eller om du lägger spel på en match som inte har startat ännu. Det är väldigt fritt och du bestämmer helt enkelt själv. Om du som nybörjare ska börja betta är det bra att som ett första steg att gå ut lugnt och inte satsa allt för höga summor och börja med en eller ett fåtal matcher att lägga spel på.

Efter ett tag när du känner att du har kommit in i det mer, du börjar känna dig mer bekant med olika marknader och odds kan du öka antalet spel med högre insatser om du känner för det. Några smarta tips att ta i beaktning hur du blir bättre på att betta.

Det krävs lite extra tid

Detta är ett måste om man ska bli bättre på att betta. För att göra det enklare så kan du alltid hitta speltips på våran sida som är skrivna av våra pålästa rekare eftersom att du redan får en detaljerad genomgång av matchen med ett spelvärt odds på en bra marknad. Utöver speltipsen kommer det även att underlätta för dig om du lägger ner en del tid på att följa sporten/eventet du hade tänkt att lägga spel på. Det är endast till din fördel om du skaffar dig så mycket kunskap du kan innan du lägger spelet.

Din kunskap är väldigt viktig för att bli en vinnande spelare. Följer du ett lag i exempelvis SHL och har generella kunskaper om de andra lagen i serien kan detta vara en bra utgångspunkt att sikta in sig på. Det kan vara så att de två bästa spelarna i ditt favoritlag är skadade och de möter ett formstarkt lag. Då kanske din känsla säger dig att du ska spela på motståndarlaget. När du känner dig bekväm med detta kan du givetvis ta dig an andra spel. Bara de grundläggande kunskaperna och intresset finns där, i övrigt får du följa tipsen här i vår bettingskola helt enkelt.

Det är dumt att spela på en sport eller ett lag du inte har någon koll på bara för att oddsen ser fördelaktiga ut. Då handlar det bara om tur och ingen känsla eller finess. Att vara påläst är ett måste om man vill bli framgångsrik och ha en god spelupplevelse i det långa loppet. Det finns tillfälligheter, tur och otur, men det är det som får en att känna spänning. Det är det som är charmen med spelandet, att man aldrig vet med 100 procents säkerhet vilket lag som kommer vinna. Men man kan ge sig själv så stor chans som möjligt att vinna genom att göra sin efterforskning korrekt.

Ingen kan såklart se in framtiden och det är omöjligt för en spelare att veta hur en match kommer att sluta. Men man kan ändå ha en magkänsla grundat på sina kunskaper och har man en god känsla har man förmodligen det av en skälig anledning.

En seriös strategi ökar dina vinstchanser

Jätteviktigt om du vill vara seriös med din betting. Se till att alltid ha en strategi med varje bet du lägger och lägg inga spontana bet. Ha alltid i åtanke att det är dina riktiga pengar som du förlorar vid varje förlorat spel. Därför är det smart att alltid hålla sig till den strategin man har satt upp och aldrig släppa den för att vara säker på att bettingen blir så framgångsrik som möjligt. Även om det kan kännas lite tråkigt ibland, så är det bästa sättet att bli en bättre spelare med.

Ett smart tips är att aldrig gå över 5% av de pengarna man har på spelkontot och alltid ser till att hålla den regeln. Det kallas även bankrulle, eller spelkassa (de pengar du har avvarat för din bettingstrategi). Håll dig till denna regel för att inte riskera att göra några bet som går över gränsen.

För statistik över din betting (spreadsheet)

Ett smart sätt att bli bättre på att betta är genom att föra statistik över alla spel du lägger. Då kan du med lätthet gå tillbaka och se tidigare förluster, det kan t.ex. vara på marknader som du kanske lyckas sämre med att få in spelen på, eller såklart det motsatta, vilka marknader som du lyckas bättre med dina bet på. Väldigt viktigt eftersom du lätt kan gå tillbaka för att lära dig av dina misstag.

Units är ett system som flera experter använder sig av. Det är ett sätt att mäta hur mycket utav spelkassan som man har råd att satsa i förhållande till risken som spelet innebär. I grund och botten så handlar det om att spel med låg risk kan spelas med en högre insats (unit) än vad högriskspel kan göras. Om 1000 kronor är din spelkassa från början så kan det vara sunt att sätta 50 kronor som maxbet, alltså 10/10 units. Det låter väldigt snålt kan ni säkert tycka, men är du skicklig och håller dig till modellen med units så kommer du snart sitta på en betydligt större kassa, vilket i sin tur leder till större insatser med tiden.

Beräkna spelvärde

Hand i hand med unit-systemet går termen spelvärde – Ett sätt att bestämma hur stort värde ditt tänkta spel har och om det ens är värt att spela. 100% är ”break-even” i detta fall, då spelvärdet är 100% är du och spelbolaget på samma spår och det finns således inget vidare värde i att spela det tänkta spelet, det samma gäller för allt under 100%. Skulle du komma fram till att värdet är mer än 100% så blir det genast mer intressant. Ett spel med ett spelvärde på 107% erbjuder exempelvis ett värde som är klart värd risken som du tar när du lägger ditt spel. Hur du räknar ut spelvärde hittar du här nedanför:

Förslag: 

Liverpool möter Manchester United hemma på Anfield och oddsen är enligt följande:

Liverpool – 2.10

Oavgjort – 3.30

Manchester United – 2.55

Du går i tankarna att spela hemmaseger till 2.10 men vill veta om det är värt risken. Liverpool är i god form och saknar inga spelare till matchen medans gästerna inte spelat särskilt bra den senaste tiden. Med dina tankar och all insamlad fakta bedömmer du Liverpools segerchans till 55%. Oddset 2.10 kan lätt omvandlas till procentuell chans genom att ta 100/2.10 vilket ger oss 48%. Med andra ord anser du att Liverpool har större chans att vinna matchen än vad oddset ger sken av. Spelvärde finns!

I vår blogg kan du gå in och hitta inspiration för olika matcher som är värda att spela på.

Ta fördel av spelbolagens felsatta odds

Detta kan vara lite svårare att bemästra eftersom att det krävs en del erfarenhet och kunskap om sporten om du ska kunna utnyttja det till din fördel. Det underlättar om du har koll på utövarna inom sporten eftersom i och med att du har har stenkoll på utövarna eller lagen, så kan du ha en högre kunskap än de som sätter oddsen hos spelbolaget.

Några ord som du bör känna till innan du börjar spela

  • Oddsproportionen mellan vinst och insats. Satsar du 100 kronor på ett odds som är 2.25 ligger den potentiella vinsten på 225 kronor.
  • Bonus – något spelbolag erbjuder, till nya spelare, för att locka till sig nya kunder. Vill du läsa mer om betting bonus kan du göra det här.
  • Över/Under spel här ska du spela på hur många mål det blir i till exempel en fotbollsmatch. Tror du att det blir fler än 2.5 mål i matchen då spelar du på över och tvärtom ifall du tror att det kommer bli mindre än 2.5 mål.
  • Live odds – här spelar du under tidens gång på till exempel en hockeymatch. Ser ett lag ut att ha mycket press och du tror att det laget kommer göra mål. Ja då kan du spela på det.
  • 1-x-2 – en av de vanligaste spelformerna. 1 står för hemmalaget, x står för oavgjort och 2 står för bortalaget. Du kan välja precis på vilket av de tre olika alternativen du vill spela på.
  • Handikappdet finns lite olika sätt kring spelande med handikapp. Du kan spela på att ett lag börjar i ledning med till exempel 1.5 mål eller att ett lag börjar i underläge med 1.5 mål. Det finns även möjlighet att spela på hur många mål ett lag kommer att vinna med. Även denna spelformen är vanlig i dagens spel och du kommer med all säkerhet att stöta på den när du väl börjat.
  • Moneyline – påminner om det klassiska 1-x-2 systemet fast man har tagit bort krysset. Du spelar alltså på vilket lag som kommer vinna matchen och du får pengarna tillbaka vid oavgjort. Ofta är oddsen lite lägre på denna speltypen men chanserna att du vinner blir högre.
  • Långtidsspel – i denna typen av spel satsar du till exempel på vilket lag som kommer vinna allsvenskan i fotboll kommande säsong. Eller vilken spelare som kommer göra flest poäng i fotbolls-VM i Ryssland exempelvis.

Liveodds och olika spelmarknader

Liveodds har blivit en allt större del av alla odds spelares vardag. Fördelen som man kan skaffa sig gentemot spelbolagen genom att beskåda matchen och lägga sitt spel när spelet väl är igång kan vara ovärdelig. Bara genom att beskåda startelvorna och statistik ifrån föregående matcher kan det vara svårt att besluta om det finns spelvärde eller ej och därför kan livespel vara den rätta vägen att gå.

För er som lagt ett spel innan matchstart så kan liveodds vara ett smart sätt att täcka upp eventuella förluster om du känner att matchen är på väg åt fel håll. Håller spelet på att gå förlorat så finns där kanske en möjlighet att täcka upp eller i alla fall minska förlusten genom att spela på motsatta utfallet mot vad du gjorde innan matchstart. Föreställ dig att du spelat 100 kronor på över 2.5 mål i en match till oddset 2.00. När matchen når 35 minuter spelade och ställningen fortfarande är 0-0 så kan det vara läge att täcka upp en eventuell förlust.

Liveoddset på under 2.5 mål i matchen ligger på 1.60. Skulle du lägga 100 kronor på underspelet här så skulle du minska din potentiella förlust till max 40 kronor, istället för 100 kronor som fallet varit om du inte lagt livespelet.

Spelbörs och Exchange

Efterlyser du mer frihet i ditt spelande så kan spelbörs, eller exchange som det också kallas, vara helt rätt för dig. Ett spelbolag som till exempel Betfair har gjort sig kända som den största aktören inom spelbörs. I korta drag handlar det om att du köper och säljer odds till andra spelare. Tror du att ditt favoritlag vinner matchen så spelar du på det, tror du att dem får det tufft så ”bokar” du dem vilket innebär att du vinner om laget förlorar eller spelar oavgjort. Oddsen väljer du själv, så länge där finns någon som är villig att matcha ditt odds det vill säga.

Lär dig mer genom att kolla in videon nedan!

Tips

Oddsen kommer alltid skilja sig från bolag till bolag och därför kan det vara fördelaktigt att ha spelkonton hos flera olika spelbolag. Eftersom de flesta har något som kallas insättningsbonus, en bettingbonus du får vid din första insättning, är det ett bra sätt att få mer pengar att spela för.

Spela inte alltid på ditt favoritlag bara för att de ligger dig varmt om hjärtat. Använd istället de kunskaper du har om laget och försök att se mötet från en opartisk vinkel och lägg sedan ditt spel ut efter det. Idag finns det ett dussintal sidor som hjälper dig med att hitta de bästa spel tipsen med de högsta oddsen. Kika runt på nätet för att hitta dina favoritexperter som du anser sitter inne med den viktigaste och tyngsta kunskapen.

Spela inte på för många matcher i samma spel då det ökar risken att förlora. Det absolut bästa är att spela på singlar då det ökar chansen till vinst i längden.

Håll koll på ditt spelande och skulle du känna att det blir för mycket så ta en paus, samla krafterna och kom tillbaka starkare.

Spela för att du tycker det är kul och inte för att du har ett ”sug”. Det är då varningsklockorna börja ringa och du bör fundera på att dra ner på spelandet.

Casino på nätet

Det är inte enbart odds och sport som går att ägna sig åt på nätet. Flertalet utav spelbolagen erbjuder idag en mix av odds, poker, bingo och casino. Allt för att göra det så enkelt som möjligt för sig som spelare, för vem orkar med att hoppa mellan olika spel bolag beroende på vad du spela. Casino på nätet slog igenom med buller och brak för ett par år sedan och idag spelar otaliga människor dagligen på några av alla hundratals spel som erbjuds.

Svenska casinosajter finns det många av och hos CasinoExpert.se går man igenom allt du behöver veta för att sätta igång med ditt spelande som till exempel bonusar och olika typer av casino spel. Vill du läsa om bonus spins, som är den populäraste bonusen inom casinovärlden så klickar du här!

Ansvarsfullt spelande

Ansvarsfullt spelande innebär att du alltid spelar för pengar du har råd att riskera och att du spelar med måtta. Om du skulle känna att det istället blivit till ett beroende är det bäst att du håller dig borta från spel eftersom att det är ett osunt beteende, att spela om pengar ska vara underhållande. Om du ständigt går runt och tänker på odds, spel och så vidare är det också dags att se över sitt spelande. Det allra viktigaste är att du har kul när du spelar och försök aldrig att vinna tillbaka pengar du förlorat.

Det är lätt att det blir en ond cirkel som för vissa kan vara svår att ta sig ur. Vad du än gör så se alltid till att spela ansvarsfullt och låna aldrig pengar till spel.

Med detta sagt hoppas vi att du funnit vår bettingskola hjälpsam och vi önskar dig all lycka till med ditt spelande!

 

Hur blir jag bättre på att betta?

Våran förhoppning är att genom att ta del av de tips som finns i våran bettingskola kommer du att bli en bättre bettare. Vi har tagit med de mest relevanta delarna hur man börjar betta genom tips på hur du som bäst kommer igång. Vi har även en ordlista med de mest förekommande orden inom betting så att du på ett lättförståeligt sätt ska kunna lära dig dem.

Vad är första steget för att börja betta?

Det absolut första steget är att hitta ett spelbolag som täcker dina behov som spelare. Efter att du är nöjd med ditt val av spelbolag och kontot är upprättat är det bara att sätta igång och börja betta, men läs igenom våran bettingskola innan för att få bästa möjliga start på ditt bettande.

Vad bör jag tänka innan jag lägger mitt första bet?

Innan du funderar på att lägga ditt första bet är det bäst att vara så väl förberedd som möjligt. Bästa förutsättningen för att vinna på ditt spel är att du innan är väl påläst på sporten du placerar ditt spel på. Våran bettingskola hjälper dig också på bästa möjliga vis att vara väl förberedd.

Om jag inte har en dator kan jag lägga bet från min mobil?

I princip alla spelbolag idag har en välfungerande mobilsida för alla som vill betta. De flesta erbjuder sina spelare att spela från deras app som i de flesta fall även fungerar att ladda ner till både Android och iOS. Om du inte vill ladda ner deras app har de alltid en sida du lätt kan logga in via webbläsaren i mobilen på. Majoriteten av spelbolagens appar eller sidor har exakt samma funktioner som när man spelar via datorn.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna, uppdateringarna och fantastiska erbjudanden från ditt favoritcasino.