newcastle takeover

Newcastle United säljs – till saudisk kronprins

Det har under senaste tiden varit en hel del diskussioner kring fotbollsklubben Newcastle United, och en eventuell försäljning av laget. Nu står det klart att ett köp är klart – det har till och med gått igenom – och det är en saudisk investeringsfond som köpt klubben från dess tidigare ägare Mike Ashley. 

Saudisk investeringsfond köper Newcastle United

Det är den saudiska investeringsfonden IPF som nyligen gjort klart köpet av Newcastle United – och detta köp har av flera orsaker blivit en rejäl snackis i fotbollsvärlden. En stor bidragande anledning till snackisen är den person som sitter som VD för fonden – den saudiske kronprinsen Mohammad Bin Salman. Han är nämligen inte bara Saudiarabiens kronprins – utan också anklagad för mord. 

Att IPF varit intresserade av att köpa Newcastle United är intet nytt under solen. Detta är en process som varit pågående under flera år, och som skapat flertalet diskussioner bland spelarna i Premier League. Den investeringsfond som köpt laget är finansierad av den saudiska staten, vilket genererat en oro bland spelarna att samma stat ska styra över laget. På grund av detta har en klausul lagts till i köpekontraktet där det anges att Saudiarabien som stat inte ska kontrollera Newcastle United. 

I ett meddelande från Premier League anges att klubben sålts “med omedelbar verkan”. Samtidigt såg man sin chans att skicka en rejäl gliring till klubbens förre ägare Mike Ashley, vilken varit föremål för en hel del missnöje bland Newcastles supportrar. Man skriver i sitt pressmeddelande att ”Alla parter har enats om att en överenskommelse är nödvändig för att få ett slut på supportrarnas missnöjdhet kring klubbens ägande”.

Äger inte hela klubben

Även om den saudiska investeringsfonden äger majoriteten av andelarna i Newcastle United, äger de inte klubben till hundra procent. Istället har de köpt de åttio procent som Mike Ashley ägde, medan de tidigare ägarna Amanda Staveley och Reuben Brothers fortfarande äger tio procent vardera. Prislappen för ett köp av åttio procent av Newcastle United? Drygt 3,5 miljarder kronor. 

Även om IPF inte äger hela klubben, kan vi sannolikt räkna med stora förändringar i Newcastle inom kort. Enligt uppgifter kommer bland annat lagets tränare Steve Bruce behöva söka nytt jobb väldigt snart. 

Det är dock ingen som motsäger det faktum att förändringar verkligen behövs inom klubben. Efter sju spelade matcher har Newcastle United endast lyckats knipa tre poäng – något som givit dem placeringen precis ovanför jumbon. Detta är ett lag med potential, vilket innebär att om dess nya ägare ser till att sätta rätt folk på rätt plats, finns det goda utsikter för att Newcastle kan jobba sig en bra bit uppåt i tabellen.

Blir världens rikaste klubb

I och med den försäljning som genomförts av Newcastle United, räknas klubben numer som världens rikaste klubb. När man räknar klubbens värde, räknar man nämligen på vad dess ägare “är värda”. Den saudiska investeringsfonden IPF har rapporterade medel om 320 miljarder pund. För att vi ska förstå hur otroligt mycket pengar det är, kan vi jämföra med det näst rikaste laget i Premier League – Manchester City. Deras rapporterade värde ligger på 23,2 miljarder pund. Det lag som ligger på tredje plats är FC Red Bull Salzburg, som har ett värde på 6,5 miljarder pund. 

Betta på Newcastle United

För den som har koll på betting inom Premier League kommer det inte som någon nyhet att Newcastle är ett lag som “haft oddsen emot sig”, så att säga. Det har varit riktigt höga odds på vinst för Newcastle under de senaste matcherna, och det finns god chans att det fortsätter så ett tag till. Åtminstone tills det blir klart vilka förändringar de nya ägarna planerar att göra inom laget och klubben. 

Eftersom Newcastle i grunden är ett väldigt kompetent lag, med många spelare som vet hur man lirar boll, kan en omorganisering bli som att vända på en femöring. Vi skulle därför inte bli förvånade om Newcastle inom kort kommer bryta sin förlorande trend. Alla Newcastle odds som ligger ute just nu, tippar Newcastle som förlorare i sina kommande matcher. Det är dock inte några superodds som ges, vilket till viss del kan indikera att även bettingbolagen förväntar sig en nytändning inom kort. För Newcastles två kommande matcher ser oddsen hos Unibet ut såhär:

Spela hos Unibet

Newcastle United – Tottenham (17/10 kl. 17.30)

  • 1: 3.50
  • X: 3.70
  • 2: 2.16

Crystal Palace – Newcastle United (23/10 kl. 16.00)

  • 1: 2.05
  • X: 3.40
  • 2: 3.75

Hitta bäst odds på Newcastle United

Att betta på Newcastle United är inga större problem. Eftersom de spelar i Premier League innebär det att alla bettingsajter erbjuder spel på deras matcher. Det brukar dessutom finnas gott om olika marknader till varje match.Något som kommer göra stor skillnad för din eventuella utdelning är dock vilket spelbolag du väljer att betta hos, eftersom oddsen kan skilja sig åt en hel del mellan dessa. Några av de spelbolag som brukar erbjuda fina odds på Premier League är bland annat Expekt, Unibet, Bethard och Betsafe. Alla dessa spelbolag har dessutom en varsin svensk licens för spel – något som säkerställer trygga spel och skattefria vinster.

100%
1500 SEK
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. Stödlinjen för spelare och anhöriga – Välkommen till Spelpaus.se . Spela ansvarsfullt.
100%
500 SEK
18+ år – Regler & villkor gäller, stodlinjen.se

spelpaus.se

Spela Ansvarsfullt. Läs fullständiga regler och villkor här

.
100%
500 SEK
  • 100 Freespins | Utan tvekan bäst på Svensk sport! Spela ända ner i division 4!
  • Regler & Villkor
18+ år – Regler & villkor gäller, stodlinjen.se

spelpaus.se

Spela Ansvarsfullt. Läs fullständiga regler och villkor här

.
100%
2500 SEK
18+ år – Regler & villkor gäller, stodlinjen.se

spelpaus.se

Spela Ansvarsfullt. Läs fullständiga regler och villkor här

.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna, uppdateringarna och fantastiska erbjudanden från ditt favoritcasino.