eurovision song contest lissabon

Odds för Eurovision Song Contest 2018

Blixtar och dunder, magiska under. För 63:e gången är Eurovision är tillbaka och för första gången någonsin är det Portugal och huvudstaden Lissabon som är värd. Detta då Salvador Sobral smekte hem vinsten med sin uppskattade låt ”Amar pelos dois”. Landet hade tidigare aldrig vunnit Eurovision och faktiskt aldrig ens nått en placering bland de fem bästa nationerna i tävlingen. För Sverige blev det ett inte någon vinst utan en femte placering med Robin Bengtssons låt ”I Can’t go on”. Nu är det dags att skicka ett nytt bidrag och denna gången får vi hoppas bidraget håller samma nivå som Heroes eller Euphoria som är de senaste två låtarna som kammat hem segern åt vårt melodifestivalglada land.

Tillhör Australien Europa?

För första gången någonsin står Portugal värd för världens största musikspektakel. Från början var tävlingen bara för europeiska länder men sedan 2015 är även Australien med. Landet som gett oss kängurus, operahuset, en laid back inställning till livet och ett obefintligt ozonlager, deltar även 2018 men du kanske undrar varför landet Down Under är galna i en europeisk musiktävling?

2015 fick landet för första gången en inbjudan när musiktävlingen hade sitt 60-års jubileum vars tema var att ”bygga broar” Även om en bokstavlig bro är tuff från Europa till Australien blev avståndet mellan kontinenterna betydligt mindre. Guy Sebastian blev första från landet att delta i tävlingen och han mottogs med öppna armar och till och med cynikern välkomnade gästspelet med öppna armar då alla trodde det var en engångsgrej.

2018 blir det fjärde gången som landet deltar i tävlingen men visste du varför?  Skeptikerna undrade varför Australien fick delta ännu en gång och det visar sig att det handlar om tv-rättigheter – det var i alla fall vad våra vänner från Aussie angav för argument.  Australiens TV broadcast SBS är en del av European Broadcasting Union, även känd som EBU. Tydligen så räcker det som krav för att få delta i tävlingen och därför får vi se de i maj ytterligare en gång. Australien har sänt tävlingen i över 30 år och när Jessica Mauboy är landets representant hoppas den enorma ön att vinna den första pokalen i världens mest sedda musiktävling.

Sveriges historia i Eurovision

I Sverige är vi smått galna i Eurovision och melodifestivalen. När andra länder som till exempel England i princip hånar tävlingen är Sveriges deltagande på liv och död. Det svenska folket älskar när Sverige nämns i internationella sammanhang och att ha alla Europas blickar riktade mot sig för en kväll gör svenskarna mer glada än nubben på midsommar.

Melodifestivalen gick av stapeln för första gången 1958 när Alice Babs kammade hem guldet med låten ”Lilla Stjärna”. Debutåret var TV:ns stora genomslag i Sverige i samband med att tv-nätet byggdes ut när Sverige var värd för Fotbolls-VM. 1958 var även året som Sverige debuterade i Eurovision Song Contest.

På 60-talet bytte musiktävlingen namn hela tre gånger när det först blev Eurovisionsschlagern, svensk final innan det 1965 blev Svensk Sångfestival. Två år senare byttes namn igen och Melodifestival var det nya tilltalsnamnet för tävlingen.

Under 70-talet ankom den då mycket uppskattade popen och 1974 fick Sverige äntligen sin första vinnare i Eurovision Song Contest när ABBA med låten Waterloo enkelt kammade hem tävlingen som passande nog hölls i England även om det var Brighton som var värdstaden den gången.

80-talet i Eurovision-historien bjöd på en seger i Eurovision Song Contest. 1984 nynnades Diggi-loo diggi-ley i samtliga svenska stugor och finalen i Luxemburg blev en minnesvärd afton för Sverige och bandet Herreys. Året innan slog en viss schlagerdrottning igenom med dunder och brak när hon som 16-åring blev rikskändis över en natt. Med låten främling vann Carola den svenska Melodifestivalen och i finalen i München var det nära att räcka hela vägen. Tyvärr blev det ingen seger men ett brons i sin schlagerdebut får räknas som mer än godkänt.

Carola skulle få sin efterlängtade seger 1991 när Fångad av en stormvind klättrade överst på prispallen i Italiens huvudstad Rom. Det var Eurovisions mest dramatiska upplösning någonsin när Sverige och Frankrike stod på samma poäng när alla rösterna var räknade. På grund av att Carola fått fler tolvor utsågs hon till vinnare och Sveriges tredje guld i musiktävlingen var ett faktum.

90-talet skulle få det perfekta slutet för den svenska schlagerälskaren. Charlotte Nilssons monsterdänga ”Tusen och en natt” vann enkelt den svenska finalen och efter ett monsteruppträdande i Jerusalem räckte det hela vägen till seger och Sverige fick äran att vara värdland för Milleniets första tävling.

På plats i globen 2000 stod Roger Pontare med låten ”När vinnaren viskar mitt namn” och representerade Sverige på hemmaplan. Trots tolv poäng av Turkiet blev det ”bara” en sjunde plats för Pontare som dock kan glädjas åt att hans låt fortfarande spelas på karaoke-barer i småstäder runt om i landet dagligen. Istället var det det två danska bröder som kammade hem segern i Globen med en av de bästa låtarna i tävlingens historia. Med ”Fly on the Wings of Love” vann man enkelt med 195 poäng vilket var hela 40 poäng bättre än tvåan Ryssland.

Helt ny form gör Melodifestivalen omåttligt populär på 00-talet

När Friends vann 2001 med låten ”Lyssna till ditt hjärta” var det sista gången som tävlingen hade sin dåvarande form. 2002 blev en final fyra deltävlingar med andra chansen och en slutfinal. Melodifestivalen gick från att vara en musiktävling en dag om året till en gigantisk folklig angelägenhet som under sex veckor varje år drar igenom hela landet.

00-talet må ha gjort succé i Sverige men segrarna i Eurovision lät vänta på sig. Visserligen skickade vi pärlor som ”Give me your love” med Fame, ”Det gör ont” med Lena PH men inte ens ”Evighet” med hjältinnan Carola skulle räcka till Sveriges fjärde vinst. Under slutet av 00-talet var det inte längre de klassiska schlagerlåtarna som gick hem i stugorna vilket vi ser genom vinnarna The Ark 2007 och Malena Ernmans operalåt ”La Voix” som vann tävlingen 2009.

Det skulle dröja till 2012 innan Sverige skulle ta sin första seger på denna sidan millenniet och 10-talet har fortsatt vara det mest framgångsrika i svensk schlagerhistoria med en liten plump. Loreen tog tidernas mest överlägsna seger någonsin med sina ofattbara 372 poäng och omänskliga 18 tolvor. Sedan dess har Sveriges statistik varit väldigt imponerande:

  • 2012: Loreen – Euphoria (1:a med 372 poäng)
  • 2013: Robin Stjernberg – You (14:e med 62 poäng)
  • 2014: Sanna Nielsen – Undo (3:a med 218 poäng)
  • 2015: Måns Zelmerlöw – Heroes (1:a med 365 poäng)
  • 2016: Frans – If i were sorry (5:a med 261 poäng)
  • 2017: Robin Bengtsson – I can’t go on (5:a med 344 poäng)

Melodifestivalen 2018

Nu är det dags att skicka ett nytt bidrag till Eurovision i Lissabon och de fyra deltävlingarna hålls i år i Karlstad, Göteborg, Malmö och Örnskoldsvik varav andra chansen går i Kristianstad. Finalen går som vanligt (numera) på Friends Arena och det är bara ett mello-galet land som Sverige som kan fylla upp en national-arena för en musiktävling utan att erbjuda några världsartister.

Eurovision Sverige 2018:

Karlstad 3 februari
1. Sigrid Bernson – Patrick Swayze
2. John Lundvik – My turn
3. Renaida – All the feels
4. Edward Blom – Livet på en pinne
5. Kikki Danielsson – Osby Tennessee
6. Kamferdrops – Solen lever kvar hos dig
7. Benjamin Ingrosso – Dance you off

Göteborg 10 februari
1. Samir & Viktor – Shuffla
2. Ida Redig – Allting som vi sa
3. Jonas Gardell – Det finns en väg
4. Margaret – In My Cabana
5. Stiko Per Larsson – Titta vi flyger
6. Mimi Werner – Songburning
7. LIAMOO – Last Breath

Malmö 17 februari
1. Martin Almgren – A Bitter Lullaby
2. Barbi Scobar – Stark
3. Moncho – Cuba Libre
4. Jessica Andersson – Party Voice
5. Kalle Moraeus & Orsa spelmän – Min dröm
6. Dotter – Cry
7. Mendez – Everyday

Örnsköldsvik 24 februari
1. Emmi Christensson – Icarus
2. Elias Abbas – Mitt Paradis
3. Felicia Olsson – Break that Chain
4. Rolandz – Fuldans
5. Olivia Eliasson – Never learn
6. FELIX SANDMAN – Every Single Day
7. Mariette – For You

Odds Melodifestivalen

De flesta länderna har inte haft sina versioner av Melodifestivalen ännu utan precis som i Sverige avgörs de flesta andra musiktävlingar i Mars. I skrivande stund är det bara Albanien, Australien, Österrike, Belgien, Finland, Georgien och Holland som har låt och/eller artist klar.

Trots att tävlingen ligger månader bort – och den absoluta majoriteten inte har utsett sina bidrag än – går det att oddsa på Eurovision i allra högsta glad hos i princip alla spelbolag. På förhand är Sverige favoriter att vinna tävlingen tillsammans med Australien och Ryssland. Om spelbolagen har Sverige som favoriter på grund av startfältet är oklart men visst hade det kittlat lite extra att se Edward Blom som representant på en scen i Lissabon.

Betting på Eurovision är väldigt populärt och det är festligt att en hel kontinent har blickarna åt samma håll i en fredlig tävling. Oddsen på Eurovision lär förändras en hel del när låtarna släpps men Sveriges rykte i tävlingen har gjort de till förhandsfavoriter och Christer Björkman sa följande till SVT när startfältet för årets melodifestival presenterades:

”Vi har lagt stort fokus på att befästa Melodifestivalens position som den starkaste plattformen för att presentera nya hits i en mängd populärmusikaliska genrer. Det gör att vi har fantastiska karaktärer i startfältet, från Edward Blom och Rolandz, till Kamferdrops och Samir & Viktor. Bredare kan paletten inte bli”

Björkman utvecklar ytterligare:
– Jag är också otroligt nöjd med att vi i Melodifestivalen 2018 har särskilt många debutanter både på artist- och upphovssidan. 52 av 90 upphovspersoner och 18 av 28 artister har aldrig tidigare tävlat i melodifestivalen. Det är häftigt att det finns en sådan stark återväxt i Musiksverige.

”Vi känner också att vi nästa år har ett flertal tävlande som, om de skulle ta sig hela vägen till seger, har jättebra förutsättningar att nå toppresultat i Eurovision Song Contest”.

Om det är Björkmans ord som gjort att spelbolagen håller Sverige som favoriter är oklart men visst verkar schlagerkungen väldigt komfortabel med oddsen på sin sida?

Betta på Eurovision

Innehållande titeln världens största musiktävling älskar européer och australiensarna att oddsa på Eurovision Song Contest. Oddsen under Eurovision 2018 kommer garanterat förändras mängder med gånger, framförallt när låtarna börjas släppa av land efter land. Det finns mängder med bidrag att oddsa på och precis som vanligt kan du betta på de två semifinalerna men självklart är det den stora finalen den 12 maj som är höjdpunkten för oddsälskarna.
Gillar du odds och gillar du schlager? Då är betting på Eurovision Song Contest verkligen rätt forum för dig att vistas i. Att oddsa på Eurovision, för att sedan följa den spännande omröstningen när land efter land avslöjar sina poäng, är otroligt actionfyllt och ger en ny typ av spelupplevelse. Glädjen när Island ger ditt bidrag en 12a beskrivs bäst som eufori medan ilskan när Portugal ger Spanien 12 poäng trots att ditt bidrag är så mycket bättre är totala motsatsen. Det är en av anledningarna till att Eurovision och odds passar så bra ihop då de tillsammans väcker enormt mycket känslor. Dessutom är oddsen oftast höga vad gäller betting på Eurovision då utgången trots favoriter alltid känns väldigt oviss.

Oddsbonusar under Eurovision

Spelbolagen gör allt för att locka dig som kund för att du ska oddsa på Eurovision hos just dem. Vi kommer att lista de bästa bonusarna och kampanjerna under Eurovision 2018 för att du ska kunna hitta rätt i den djungel av bettingsajter som erbjuder Eurovision odds. Du kommer att hitta insättningsbonusar, Eurovision-slots för dig som vill bryta av med lite casino och mängder med odds boost och andra roliga bonusar inom Eurovision.

Är du inte medlem hos ett spelbolag finns det garanterat en välkomstpresent i form av en insättningsbonus till dig. Denna välkomstbonus kommer du garanterat kunna använda dig av i ditt oddsande på Eurovision Song Contest. Håll utkik på sajten efter oddsbonusar inför Eurovision.

Mest framgångsrika länderna i Eurovisions historia

Melodifestivalen och Eurovision må vara en nationell angelägenhet men det finns faktiskt ett land som har fler segrar. Om Sveriges 90-tal anses vara bra är Irlands dåtida decennium på Eurovision-scenen fullständigt remarkabel. Det glada landet vann tävlingen 1992,1993, 1994 och 1996 och är enda landet som vunnit tävlingen tre år i rad och ligger etta totalt med sina sju segrar.

Sverige har klättrat rejält tack vare Loreens och Måns segrar 2012 och 2015. Vinsterna innebär att Sverige ligger tvåa med sina sex vinster medan Frankrike, Luxemburg och Storbritannien ligger delad trea med fem vinster. Ironin att Storbritannien finns med bland topp 3 är stor då stora delar av befolkningen + medier har hånat tävlingen något enormt.

Topplista Eurovision Song Contest:

7 – Irland
6 – Sverige
5 – Frankrike, Luxemburg, Storbritannien
4 – Holland
3 – Danmark, Israel
2 – Schweiz, Italien, Österrike, Spanien, Tyskland, Ukraina
1 – Monaco, Belgien, Jugoslavien, Estland, Lettland, Turkiet, Grekland, Finland, Serbien, Ryssland, Azerbajdzjan och Portugal

Skandalögonblick under Eurovison

En årlig musiktävling mellan alla Europas länder och med de olika politiska relationerna mellan länderna har tävlingen ibland hamnat i skottgluggen för politiska konflikter.

Eurovision 1956 i Lugano, Schweiz

Historiens första Eurovision Song Contest hette på den tiden Grand Prix Eurovision de la Chanson och gick av stapeln i Lugano i alplandet Schweiz. Hemmanationen vann genom sångerskan Lys Assia men det var inte helt okontroversiellt som vinsten gick till. Luxemburg hade nämligen inte råd att skicka sin egen jury till Lugano utan bad istället Schweiz täcka för den lilla nationen. Oavsett vilket hade det inte påverkat resultatet någonting.

Eurovision 1957 i Frankfurt, Tyskland

Birthe Wilke och Gustav Winckler representerade vårt kära grannland Danmark. De valde att kyssa varandra hela elva sekunder framför hela Europas tittare. Det kanske inte låter som en skandal i dagens medieklimat men 1957 var situationer som den gigantiska skandaler.

Eurovision 1968 i London, Storbritannien

Ett Spanien ledda av en viss diktator Francisco Franco vinner tävlingen sedan Jugoslavien lagt sin högsta röst på landet. Åratal senare sprider sig nyheter om att Franco ska ha mutat jurys över hela Europa i hopp om att en seger för Spanien skulle förbättra landets rykte. Om konspirationsteorierna stämmer? Precis som vid flertalet andra tillfällen i tävlingens historia  är det omöjligt för oss att svara på.

Eurovision 1969 i Madrid, Spanien

Hela fyra länder i form av Spanien, Storbritannien, Holland och Frankrike vinner tävlingen. Efter det ändras poängsystemet om en av många gånger i tävlingens historia.

Eurovision 1974 i Brighton, Storbritannien

Även om tävlingen inte är anledningen bakom en revolution bestämde den tiden för Carnation Revolutionen i Portugal år 1974. På den tiden styrdes Portugal av den hemska diktatorn Marcelo Caetano. De deltagande i revolutionen hade bestämt sig för att storma det nationella rådhuset när Portugals bidrar ”Depois do Adeus” (Och efter farväl) strömmade ut i tv-rutorna. Revolutionen blev en stor succé men för låten gick det mindre bra. 14:e placerade nationen av 17 är inget att hänga i granen!

Eurovision 1978 i Paris, Frankrike

Vissa av arabländerna vägrade tillkännage Israel som en giltig deltagare i tävlingen och därför sändes reklam varje gång Israel hade ett bidrag på scenen. Detta blev väldigt svårt när bidraget ledde hela omröstningen och när Israel vann tävlingen utbröt den Jordanska tv-sändningen att Belgien vunnit.

Eurovision 1979 i Jerusalem, Israel

Tysklands bidrag i Eurovision i Israel 1979 var låten ”Dschingis Khan” om den fruktansvärda diktatorn. Vissa tyckte inte det var lämpligt för Tyskland att stå i Israel lite drygt 30 år efter WWII stå och sjunga om en diktaktor även om det naturligtvis inte var avsikten.

Eurovision 1986 i Nygård, Norge

Och vinnaren är: Sandra Kim. Den mogna 13-åringen är den yngsta vinnaren i Eurovisions historia. Hennes entourage hade ljugit om hennes ålder och sagt vid registreringen att hon var 15 år. Det märkliga är att hon fick delta som 15-åring. Gränsen för att delta är nämligen 16 år.

Eurovision 1998 i Birmingham, Storbritannien

Året innan Charlotte Nilsson tar hem Sveriges tredje seger är det en transvestit som heter Dana som vinner och för 20 år sedan var det ganska kontroversiellt, speciellt i ögonen på en extrem-ortodox jude.

Eurovision 2009 i Moskva, Ryssland

Kanske det mest skandalomsusade året i Eurovisions historia. Georgien och Ryssland låg i en militär konflikt och när Georgien ville ställa upp med bidraget ”We don’t Wanna Put In” blev nationen diskvalificerade då det lät för mycket som ”Putin” och politiska budskap inte är accepterat.

Samma år kom rapporter från BBC med uppgifter att Azerbajdzjans medborgare som röstat på Armenien skulle bli förhörda av landets myndigheter – detta då länderna låg i konflikt med varandra. Mobiloperatörer hade på order från regeringen spårat samtalen från de som röstat. European Broadcasting Union som är värd för ESC införde därefter en ny regel som förhindrade mobila operatörer att dela med sig av sina kunders information.

Eurovision 2013 i Malmö, Sverige

Tysklands bidrag från Cascada blir anklagad för att vara ett plagiat. Det är inte första och absolut inte sista gången som ämnet är uppe. När Måns vann med Heroes var det samma diskussion. Frågan är om kontroverserna handlar om att musiken som spelas upp under Eurovision blir mer och mer lik varandra och att i den typen av populärmusik är det svårare att vara innovativ. Eller så är folk mer lata idag och gärna kopierar sig till genvägar och framgång. Fråga bara Rysslands dopningsavdelning.

Eurovision 2014 i Köpenhamn, Danmark

Det buas under de första tio sekunderna av Rysslands bidrag och skönt nog är det inte på grund av kvalitén på uppträdandet. Istället handlar det om övertaget av Krim-halvön!

Eurovision 2015 i Wien, Österrike

Tysklands nationella final får ett väldigt märkligt slut när vinnaren Andreas Kümmert trots sin vinst vägrar att delta i Eurovision Song Contest med argumentet att han har brist på uthållighet. Programledaren lyckas rädda situationen genom att utse tvåan till vinnare istället. Stackars Ann Sophie blir vinnare och när det väl är dags för tävlingen i Wien får bidraget 0 poäng vilket inte hänt på över 50 år.

Eurovision 2016 i Stockholm, Sverige

Ukrainas bidrag 1944 sjungs av sångaren Tartar vars mor- och farföräldrar kom från Krim-halvön. Ryssland uppskattade inte låten och anklagade låten för att vara politisk men EBU höll inte med utan sa att låten mest handlade om historien. Ryssland fick fel och Ukraina fick rätt och låten lyckades vinna hela Eurovision vilket utsökt för in oss på den senaste skandalen…

Eurovision 2017 i Kiev, Ukraina

Rysslands sångerska Yulia Samoylova blir bannad från att delta i tävlingen. Anledningen är att hon 2015 uppträtt i den Ryska delen av Krim efter att ankommit till regionen via Ryssland istället för Ukraina vilket den Ukrainska myndigheten gav ett reseförbud. Diskussionen blev hätsk mellan de två länderna och EBU-generalen bad den ukrainska premiärministern att upphäva inreseförbudet och sluta göra tävlingen politisk. Den ukrainska presidenten Petro Poroshenko tar tillbaka sitt straff och alla blir glada! Eller…?

Eurovision

Odds på vinnare

För att göra det så enkelt som möjligt för dig så kan du snabbt se vilka odds som erbjuds på de olika vinnarkandidaterna. En glad och positiv nyhet är att det kan vara klokt att betta på Sverige. Det är nämligen ett av de länder som i skrivande stund har bra odds för att kunna vinna hela Eurovision Song Contest. Sverige har faktiskt bäst odds av alla trots att de flesta bidragen inte är publicerade.

Bettingsidor med odds från melodifestivalen

Här på betting.se så rekommenderar vi massor av härliga bettingsidor där du kan spela på odds och bets som har med allt mellan himmel och jord att göra. Många av dessa svenska och utländska bettingsajter ser till att erbjuda sådana specialare som odds på Eurovision Song Contest. Däremot så rekommenderar vi dig alltid vidare till Bet365 som sällan missar något i sitt otroliga stora utbud.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna, uppdateringarna och fantastiska erbjudanden från ditt favoritcasino.