Allsvenskan

Hett Stockholmsderby stundar

I eftermiddag smäller det, det är dags för derby mellan AIK och Hammarby på Friends Arena. Det kommer bli publikfest med över 30 000 på läktarna, frågan är om matchen kan leva upp till förväntningarna?

AIK har gjort en bra säsongsinledning och hämtat hem 4 poäng, kryss mot Häcken i premiären och vinst mot Elfsborg borta. Försvarsspelet är riktigt, riktigt bra och där har verkligen Norling fått ihop det. Frågetecknet har länge varit anfallsspelet och det sitter inte till 100 procent ännu, men vi såg en klar förbättring mot Elfsborg jämfört med premiärmatchen mot Häcken. Det blir också intressant att se hur Norling väljer att formera mittfältet. Där finns många individuellt skickliga spelare som Affane, Kristoffer Olsson och Simon Thern. Troligtvis lär Gnaget ställa upp med Kristoffer jämte Simon Thern, och där gäller det att de tar tag i taktpinnen direkt för att vinna kampen på mitten. Hammarby har ett fysiskt starkt innermittfält, men AIK är mer spelskickliga.

Den hetaste frågan är annars vem som ska starta bredvid givne Henok Goitom på topp. Krpic som spelat båda matcherna har sett väldigt blek ut, men lär dock få fortsatt förtroende. Ett säkrare val hade varit Eero Markkanen som är klart mer pålitlig.

 

Hammarby har inte alls imponerat hittills, och Jakob Michelsen har en hel del att bevisa. Det är svårt att se några linjer i Hammarbys spel, framför allt offensivt. Jiloan Hamad är egentligen den enda som kommer undan med hedern i behåll, i övrigt ser det tunt ut. Pa Dibba är en helt ok anfallare men det är ingen spelare som ska starta ensam på topp. Han bli alldeles för isolerad däruppe. Det är tydligt att Bajen saknar en stabil striker som kan komplettera honom.

I backlinjen ställer vi oss frågande till om duon Magyar/Aidoo verkligen håller. Svaret hittills är nej, för det har sett väldigt svajigt ut. Aidoo är en spelare som är beroende av en general bredvid sig som kan styra backlinjen, förra säsongen skötte David Boo Wiklander den rollen galant. Richard Magyar har definitivt inte gjort det än så länge.

Tips

Vi ser AIK som stora favoriter i dagens match. Den stabila backlinjen bör inte ha några större problem att hantera Hammarbys virriga anfallsspel. Får AIK bara igång anfallsspelet kommer Hammarbys backlinje få det riktigt tufft. Hoppet för Bajen ligger på de fasta situationerna, där Kennedy (om han startar) och Hamads tillslag i kombination med nickstarka Björn Paulsen kan bli ett vapen.

Den raka ettan står för närvarande i 1.65 hos Unibet. Passa på att delta i Unibets tävling där du kan vinna ett fotbollspaket med biljetter till Europa League-finalen!

Unibet bonus