dopad

Therese Johaug missar OS – straffet förlängs

Under tisdagen kom beskedet från Idrottens internationella skiljedomstol (CAS). Therese Johaug stängs av i 18 månader och missar därmed OS i Pyeongchang som går av stapeln i februari nästa år.

Förutsättningarna inför dagens besked var klara: Skulle avstängningen vara 15 månader eller mindre så skulle Johaug kunna tävla i OS. Skulle det bli mer än så så skulle OS i Pyeongchang vara förlorat för norskan.

Avstängningen landade på 18 månader och räknades från den 18 oktober 2016. Med det var chansen att tävla i OS borta.

– Jag är helt knäckt. Jag hade en dröm om OS, och den drömmen har gått i kras. Det är en chock. Jag känner mig orättvist behandlad, säger en gråtande Therese Johaug på presskonferensen efteråt.

Stängdes av i ett år

Det hela uppdagades i början på oktober 2016 när hon testades positivt i ett dopningstest, då man hittat den anabola steroiden closebol i hennes urinprov. Strax därefter offentliggörs dopningsfallet. Therese Johaug hävdar att hon är oskyldig och att hon har fått en salva mot sina solbrända läppar av sin läkare. Salvan som hon fick är dopningsklassad och det står till och med på paketet, det kom fram efter att Aftonbladet gjort en granskning.
Strax därefter tar läkaren Bendiksen på sig hela skulden och avgår. Johaug stängs av och det dras igång en stor process.

Johaug har varit avstängd av det norska idrottsförbundet sen den 13 februari i år, och hon hade kunnat träna med landslaget igen i september i år samt tävla för Norge i OS 2018. Men Internationella Skidförbundet (FIS) var inte nöjda med det utan ville att hon skulle vara avstängd längre än så, närmare bestämt 16-20 månader. Ärendet togs då till skiljedomstolen (CAS) och beskedet som kom idag landade alltså på 18 månader.

– Jag har en inre glöd för att köra vidare ändå. Jag vill tillbaka till startlinjen, och har en dröm om att vinna och stå överst på prispallen igen, säger Therese Johaug.

 

Bethard Banner

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna, uppdateringarna och fantastiska erbjudanden från ditt favoritcasino.