Janne Andersson – Rätt man för Sverige

Janne

Två segrar och en oavgjord match, så lyder Janne Anderssons facit såhär långt under tiden som svensk förbundskapten. Utan att bjuda på ett spel som får oss att leta upp REC-knappen på fjärrkontrollen så leder vi för tillfället Grupp A i VM-kvalet och det kan inte anses som annat än godkänt. I en mycket tuff grupp med lag som Frankrike och Nederländerna så gäller det att vara med ifrån första till sista match om vi ska få uppleva den ryska sommaren år 2018!

 

No Janne – No Party

Vad har hänt sedan Erik Hamréns avgång och tillsättningen utav Janne Andersson? Att det är två tränare med helt skilda fotbollsfilosofier råder det inga större tvivel kring.

När Erik Hamrén tillträdde för drygt 7 år sedan var vi många som satt och mådde till ord som shining, öppenhet och offensiv fotboll. Skulle Sverige äntligen börja spela som ett bolltrillande Spanien, öppna upp sig för media samt bjuda på en hejdlös anfallsfotboll i match efter match? Varför hade vi inte anammat denna filosofi tidigare? Ja kanske för att vi är just Sverige…

Vi kan nu, några år senare konstatera att drömmen om att bli det nya anfallsglada Sverige nog gör bäst i att bara vara en dröm. Genom alla år har den svenska filosofin byggt på ett starkt kollektiv där alla jobbar för varandra. Att vi sen haft turen att ha en Zlatan Ibrahimovic att tillgå är inget vi ska ta för givet. Vi kan inte kräva att vi ska föra en kvalmatch borta mot Nederländerna i oktober för i samma stund som vi gör det så tar vi bort det som länge varit svensk fotbolls främsta styrka. Att inse våra begränsningar och att spela utefter spelarmaterialet med ett starkt kollektiv har alltid varit vårt främsta vapen.

ExclusiveBet

Efter dryga tre månader med Janne Andersson på förbundskaptensposten så kan vi redan se och höra ett mönster om att det är kollektivet som återigen sätts i fokus. Med ett grundspel som bygger mer på riskminimering än skapandet av egna chanser så ska Sverige ta sig tillbaka dit vi en gång var. Tråkigt och bakåtsträvande enligt vissa men efter ett par år av motgångar och dåliga resultat så är det kanske just en klar identitet som detta landslag behöver.