Tre Kronor Joel Lundqvist

Tre Kronor kör över Lettland – eller?

Joel Lundqvist leder styrkorna efter att ha fått förtroendet att bära C:et på tröjan i VM.

 

Tre Kronor möter ikväll Lettland. Alltså laget från öst som för närvarande leder gruppen. Visst, man kan argumentera för att de inte har mött något ”riktigt motstånd” än men de har tagit samtliga nio poäng som stod på spel mot Italien, Danmark och Slovakien.

Tung start för Sverige

Sverige i sin tur har åkt på stryk mot både Ryssland och USA trots en härlig trupp fullt med NHL-spelare och en backsida som heter duga. Tampas backpar Hedman/Strålman, Oliver Ekman Larsson, John Klingberg, Alexander Edler och Jonas Brodin, är samtliga toppbackar med mycket istid i NHL.

Mot Ryssland var man i förarsätet i första halvan av den målsnåla matchen, men Ryssland åt sig in i matchen och var det bättre laget i slutet, då man lyckades få in en kvitteringspuck i den tredje perioden och tvingade tillställningen till förlängning. Väl i förlängning svängde det rejält med chanser åt båda håll men dödläget förblev och tvingade det hela till straffar där ryssarna det längsta strået. Därefter spelade Tre Kronor ut Tyskland där man vann med stora siffror, 7-2.

Mot USA inleddes matchen med en svängig första period som slutade i 3-2 blågul favör. Längs matchens gång blev man allt mer frånåkta, mycket på grund av Johnny Gaudreau och Jack Eichel som snurrade upp svenskarna gång på gång. Tyvärr fick man inte igång powerplay-spelet trots sex försök. Matchen slutade 4-3 till USA.

Vad kan vi förvänta oss av Lettland?

En stor del av laget är hemmahörande i Dynamo Riga, närmare tio stycken. Laget leds av coachen Robert Hartley som vann Stanley Cup 2011 med Colorado Avalanche när en viss Peter Forsberg var där. Mot Slovakien avgjorde letterna genom tre powerplay-mål, men det ska sägas att de fick väldigt mycket chanser att spela powerplay, då slovakerna var odisciplinerade.

Matchen

Inför matchen har Ekman-Larsson drabbats av någon slags förkylning och därmed missa matchen. Dessutom väntas Eddie Läck ta ansvaret i kassen istället för Viktor Fasth som inte har kommit upp i nivå. En säker Tre Kronor-vinst skulle jag inte säga, utan jag tror det kan sitta långt inne om letterna är för kompakta i egen zon.

Spela på hockey-VM på Folkeautomaten!

Folkeautomaten

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få de senaste nyheterna, uppdateringarna och fantastiska erbjudanden från ditt favoritcasino.